Zondag
30-01-2022 11:00
Markiezenhof, Ravelijn, Waterschans en Binnenschelde
provincie Noord-Brabant vertrekpunt eindpunt NS Bergen op Zoom (rondwandeling)  afstand 17 km  aantal deelnemers op dit moment 11 (vol)
< vorige |  agenda  | volgende >
 Omschrijving 
We maken een prachtige wandeling vol contrasten door de oude binnenstad van Bergen op Zoom, langs groene gangen en uitgestrekte watervlaktes. Met herinneringen aan het militair verleden als vestingstad en poort naar de Zuiderwaterlinie, maar ook recenter de Tweede Wereldoorlog. Op de Grote Markt staat het oude stadhuis te pronken, een 17e eeuws monument met ontelbare kleine ruitjes. Het Markiezenhof is een van de mooiste stadspaleizen, gebouwd in de 15e eeuw en tegenwoordig museum. Karakteristiek zijn de trapgevels en verschillende soorten baksteen. Door een langgerekt plantsoen langs het Bolwerk lopen we naar het Ravelijn op den Zoom, het enige volledige overgebeleven verdedigingswerk in de stad, naar ontwerp van Menno van Coehoorn uit de 18e eeuw. De route vervolgt door het Anton van Duinkerkenpark, in 1887 aangelegd op de plek van voormalige vestingwerken. Langs het ingesnoerde riviertje de Zoom, ooit turfvaart, lopen we in een andere wereld, ver weg van stadsgedruis. Bizar is het lange lint van betonblokken dat tanks van de Canadezen moest tegenhouden. We komen verderop bij het Nieuwe Arsenaal nog meer fout erfgoed tegen en wandelen door het voormalige havengebied langs fraaie villa s naar een bijzonder baken in de omgeving. De oude schoorsteen van spiritusfabriek Nedalco was oorspronkelijk 75 meter hoog. Nu even de kaken op elkaar, maar de pas gereconstrueerde Waterschans maakt veel goed. En de komende kilometers loop je in een totaal andere wereld langs moerassige, natte natuur met weidse uitzichten op Zoommeer en Markiezaatsmeer. Het verschil met de wandeling langs de Binnenschelde in de wijk Bergse Plaat is groot, maar beide meren waren ooit onderdeel van de Oosterschelde. In het Reimerswaalpark beklimmen we de 15 meter hoge Nieuwenberg met pergola s en een fraai panorama.

Via het stadspark Kijk in de Pot, vroeger vestingwerk en militair oefenterrein keren we terug naar de binnenstad. Nog even flaneren, maar let vooral ook op de bijzondere synagoge aan de Koevoetstraat.

 Hoe kom ik er?
Met de trein

 Afspreekpunt
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent  alleen beschikbaar als je ingelogd bent


 Tempo
  Ontspannen tempo  

 Bijzonderheden
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent   alleen beschikbaar als je ingelogd bent
 Bron
Trage Tochten (stadse tocht) van Rob Wolfs

 Organisatie
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent  alleen beschikbaar als je ingelogd bent


 Deelnemers (maximaal 11)
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent alleen beschikbaar als je ingelogd bent.


Aanmelden (kan alleen als je ingelogd bent)
Afmelden (kan alleen als je ingelogd bent)
Uw wandelvakantie hier met een banner? Neem contact op via de contactpagina onderaan deze pagina

 

  •  
  • Wandelzoekpagina.nl
  • www.hiking-site.nl