Woensdag
09-09-2020 19:00
Avondhike vanaf SBB Buitencentrum
provincie Friesland vertrekpunt eindpunt Parkeerplaats Buitencentrum Drents-Friese Wold (rondwandeling)  afstand 10  aantal deelnemers op dit moment 0
< vorige |  agenda  | volgende >
 Omschrijving 
Het buitencentrum is rond het jaar 2000 geheel nieuw gebouwd. Eerst was er alleen een eenvoudig bezoekerspunt in Appelscha. Toen het gebied een Nationaal Park werd, ontstond de behoefte aan een nieuw centrum. Het dak van het gebouw is gewelfd. Daarmee symboliseert de architect een windvlaag welke over een zandduin beweegt. Dat is namelijk een belangrijk kenmerk van de historie van dit natuurgebied.

In de oertijd stond hier bos. Met de komst van mensen werden de bomen gekapt en ging er vee grazen. Door een vroege vorm van overbeweiding en uitputting veranderde de bodem is stuifzand. Hele dorpen dreigden ondergestoven te worden. De duinen reiken dan ook tot de rand van Appelscha!

Om het zand in te dammen, werden er bomen aangeplant. Nu groeit er dus weer bos (aan de glooiingen is soms wel te zien dat het bos op duinen aangeplant is). Alleen in de Kale Duinen is er nog open stuifzand.

Op de route zijn een aantal vliegdennen te zien. Deze bomen heten zo, omdat de wind bepaalt welke vorm de boom krijgt. Vervolgens komt het brongebied van de Vledder Aa in zicht. Dat is een lager gelegen gebied aan de rand van de Kale Duinen. Het was een zwaar bemest agrarisch gebied, dat is afgeplagt en verschraald. Daarmee zijn zeldzame plantensoorten teruggekeerd. Ook zien we de Grenspoel. Bij deze poel groeit Zonnedauw (een vleesetend plantje). In de Kale Duinen heerst een bijzonder klimaat, waar onderandere Sluipwespen op afkomen. Rond de Kale Duinen zijn veel bomen gekapt. Dat is niet om geld te verdienen met het hout... De reden is dat het bos anders steeds meer opdringt en daarmee het bijzondere karakter van de stuifduinen en haar natuur bedreigt. Op de terugweg gaat de route langs twee voormalige boswachterswoningen. Het eindpunt is de parkeerplaats van het Bezoekerscentrum.

 Hoe kom ik er?
Buitencentrum Drents-Friese Wold
Terwisscha 6a
8426 SJ Appelscha

 Afspreekpunt
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent  alleen beschikbaar als je ingelogd bent


 Tempo
  Rustig rondkijken  

 Bijzonderheden
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent   alleen beschikbaar als je ingelogd bent
 Bron
SBB

 Organisatie
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent  alleen beschikbaar als je ingelogd bent


 Deelnemers (maximaal 9)
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent alleen beschikbaar als je ingelogd bent.


Aanmelden (kan alleen als je ingelogd bent)
Afmelden (kan alleen als je ingelogd bent)
Uw wandelvakantie hier met een banner? Neem contact op via de contactpagina onderaan deze pagina

 

  •  
  • Wandelzoekpagina.nl
  • www.hiking-site.nl