Deze activiteit is opgeslagen als `concept`. Concept-wandelingen worden niet gepubliceerd. Ingeplande wandelingen wel. Klik hiervoor op `wijzig` en op `verzenden`.
Maandag
13-04-2020 10:00
Zuiderwaterliniepad 8e etappe Oosterhout - Waspik   wijzig   verwijderen
provincie Noord-Brabant vertrekpunt eindpunt Oosterhout - Waspik (carpoolen)  afstand 25 km  aantal deelnemers op dit moment 0
 Omschrijving 
De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies. Helemaal van Bergen op Zoom tot Grave. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu Brabantse gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis. We gaan bij deze LAW (290 km) genieten van de gezellige historische vestingsteden, van de forten en de bijzondere natuur.

Vorig jaar zijn wij bij Oosterhout geeindigd en hier pakken wij onze 8e wandeletappe van het Zuidwaterliniepad weer op. Door Oosterhout wandelen wij richting vestingstad Geertruidenberg. Geertruidenberg is oorspronkelijk Hollands: het kreeg in 1213 stadsrechten van het Graafschap Holland. Echte vestingwerken verschenen aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Toen Willem van Oranje de stad innam. Hij liet er nieuwe wallen en drie bastions bouwen. In de 16de, 17de en 18de eeuw kregen de vestingwerken steeds meer bastions. Vestingbouwer Menno van Coehoorn maakte van deze Sleutel van Holland een strategische plaats in de Zuiderwaterlinie om de Fransen te weren. De stad kwam in 1813, bij de eenwording van het Verenigd Koninkrijk, onder Lodewijk Napoleon bij Noord-Brabant.

Geertruidenberg wordt ook wel Vestingstad aan de Biesbosch genoemd, vanwege de eeuwenlange relaties met het natuurgebied. Wanneer je het stadscentrum verlaat, vind je Fort Lunet aan de overkant van de Donge, een nieuw stukje Zuiderwaterlinie. Het fort werd pas gebouwd na de Belgische opstand in 1830. Willem I liet toen het Noord-Brabantse deel van de 17de eeuwse Zuiderwaterlinie, waaronder het vestingstelsel van Geertruidenberg, weer in staat van paraatheid brengen. Bovendien werd de linie in 1837-1839 versterkt met Fort Lunet. Dit nieuwe fort bewaakte de rivier de Donge en de straatweg Breda-Gorinchem.

Na Geertruidenberg te hebben gezien, vervolgen wij onze wandeling via het buitengebied naar het dorpje Waspik.

 Hoe kom ik er?
Reis met eigen vervoer. Het OV is alleen voor noodzakelijke reizen.
Met de auto

 Afspreekpunt
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent  alleen beschikbaar als je ingelogd bent


 Tempo
  Ontspannen tempo  

 Bijzonderheden
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent   alleen beschikbaar als je ingelogd bent
 Bron
LAW Zuiderwaterliniepad/Routes in Brabant

 Organisatie
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent  alleen beschikbaar als je ingelogd bent


 Deelnemers (maximaal 13)
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent alleen beschikbaar als je ingelogd bent.


Aanmelden (kan alleen als je ingelogd bent)
Afmelden (kan alleen als je ingelogd bent)
Uw wandelvakantie hier met een banner? Neem contact op via de contactpagina onderaan deze pagina

 

  •  
  • Wandelzoekpagina.nl
  • www.hiking-site.nl