Zaterdag
16-11-2019 10:20
Over Tiendwegen, langs Hekendorp en Reeuwijkse plassen
provincie Zuid-Holland vertrekpunt eindpunt NS Gouda Goverwelle - NS Gouda  afstand 22 km  aantal deelnemers op dit moment 14 (vol)
van de organisator / kaartlezer
 Omschrijving 
Een tiendweg is een op een veenkade aangelegde weg. De tiendwegen bevinden zich voornamelijk in de veenontginningen in het westen van Nederland, onder andere in de Lopikerwaard, Vijfherenlanden, de Alblasserwaard en de Krimpenerwaard.

Hekendorp is een klein, veertiende-eeuws dijk dorpje aan de Hollandse IJssel en de Dubbele Wierecke. Het hart van het dorp wordt gevormd door de Goejanwellesluis. Deze sluis heeft nog een bijzondere rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis.

De Reeuwijkse plassen zijn dertien plassen tussen Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. Ze zijn van elkaar gescheiden door smalle weggetjes. De plassen hebben allemaal een rechthoekige vorm, waarin de vroegere verkaveling van de veengronden uit de tijd van de Grote Ontginning nog valt te herkennen. De totale oppervlakte is circa 735 hectare.

We maken vandaag een wandeling door dit gevarieerde gebied. Vanaf station Gouda Goverwelle lopen we eerst door het Steinse Groen naar de Steinse dijk. Via een jaagpad langs de Hollandse IJssel komen we aan in Haastrecht. Vervolgens lopen we over de mooie Steinse tiendweg met aan weerzijden prachtige vergezichten en over de Enkele Wiericke naar Hekendorp voor de koffiestop. Na een goede bodem komen we via de onverharde Oostkade aan bij de Prinsendijk. We lopen over dit graspad naar de Put van Kruyt met een mooie molen. Hierna gaan we Reeuwijkse plassen verkennen en lopen over rustige en smalle paden met prachtige doorkijkjes. De laatste kilometers lopen we over een kade langs de Breevaart via het historische stadhuis naar station Gouda.

 Hoe kom ik er?
Reis met eigen vervoer. Het OV is alleen voor noodzakelijke reizen.
per trein

 Afspreekpunt
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent  alleen beschikbaar als je ingelogd bent


 Tempo
  Ontspannen tempo  

 Bijzonderheden
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent   alleen beschikbaar als je ingelogd bent
 Bron
Zelf bedacht

 Organisatie
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent  alleen beschikbaar als je ingelogd bent


 Deelnemers (maximaal 14)
Deze informatie is beschikbaar omdat je ingelogd bent alleen beschikbaar als je ingelogd bent.


Aanmelden (kan alleen als je ingelogd bent)
Afmelden (kan alleen als je ingelogd bent)
Uw wandelvakantie hier met een banner? Neem contact op via de contactpagina onderaan deze pagina

 

  •  
  • Wandelzoekpagina.nl
  • www.hiking-site.nl