Reacties en foto's

 • ZA 24/04 - DI 27/04
  Dutch mountain trail - B&B editie
  100 km
  Limburg, Kerkrade - Maastricht NS
  2/3 deeln.
 • ZA 24/04
  t.e.m.
  DI 27/04
  Dutch mountain trail - B&B editie
  Limburg, Kerkrade - Maastricht NS
  100 km
  2/3 deeln.
 •  

 • Julie S.

  ( organisator / routebegeleiding ) 27-04-2021

  Dutch Mountain Trail: drie Weekendhikers gingen de uitdaging aan om de 7 summits van Z-Limburg te beklimmen. Hier hun uitgebreid verslag.


  Zaterdagochtend op een niet-meer-zo-heel-vroeg tijdstip lieten wij het basiskamp (station Kerkrade, 120m) achter ons en begonnen bepakt en bezakt aan de trail. De weersvoorspellingen waren goed, geen storm en geen sneeuw. Vrieskou in de nacht, maar overdag zon en een strakblauwe lucht.


  We stapten vrijwel direct Duitsland binnen. We passeerden de Siegfriedlinie, een drakentanden-restant uit WO2. Verder was het een nog niet zo interessant plat en weids landschap met windmolens. Totdat we bij het dorp Orsbach de hoek om draaiden met plots een schitterend vergezicht over het Selzerbeekdal. Tijd voor een eerste pauze. Vlak daarna bereikten we onze eerste Summit: de Schneeberg 257m. Meer dan een paar schoenen in een boom was het niet. We daalden af naar zo’n 200m en maakten daarna de pittige klim naar de tweede en hoogste Summit van onze tocht: de Vaalserberg, 322m. Ofwel: het drielandenpunt. Hier konden we ongemerkt weer Nederland binnen stappen. Nog een paar kilometers door het bos, over de pas van Wolfhaag, en na een tocht van totaal 25km bereikten we onze overnachtingsberghut: B&B Einrade. De vriendelijke waardin stond ons al op te wachten.


  Zondagochtend stapten we uitgerust weer omhoog, het Vijlenerbos in en uit. Beneden in het dal was een cafe open, koffie en vlaai to go konden we natuurlijk niet afslaan. Dat gaf ons voldoende energie om weer omhoog te gaan, langs de wijngaarden op de zuidhelling van de Kruisberg. En weer naar beneden, om bij de Eyserhalte heerlijk vers fruit en Flammkuchen met Asperges to-go te eten. Vol energie klommen we daarna naar de 3e Summit: het Eyserbos, 197m. Weer naar beneden (zo gaat het natuurlijk nog een tijdje door: omhoog en weer naar beneden) en we zagen de volgende 4e summit al voor ons liggen: de Gulperberg, 157m. Er stond een stevig briesje daarboven, en we hadden nog 8km te gaan, dus hop die berg weer af en het Schweibergerbos in. Stiekem ging dat ook weer omhoog, nog hoger dan die vorige summit, naar 200m, dus het laatste eind viel best zwaar. We waren blij toen we na 25km de berghut B&B Stalhoes bereikten, waar we met een kop thee werden ontvangen. We sliepen heerlijk tussen de schapen, koeien en paarden.


  Maandag na een heerlijk ontbijtje met verstopte eitjes (die we pas na het ontbijt vonden), begonnen we aan onze derde dag. Via het onderste en bovenste bos bereikten we makkelijk onze 5e summit, de Hakkenberg 252m, precies op de grens NL-B. Vandaag passeerden we wel een keer of zeven de grens! We maakten een kleine omweg voor een pannenkoek-to-go, overheerlijk en de omweg meer dan waard. Daarna bereikten we de 6e Summit: Kattenroth 209m. De route ernaartoe en daarna weer naar beneden was werkelijk schitterend, door een alpenwei met bloemen en koeien en een geweldig uitzicht. Maar ja, na het oversteken van de Noorbeek moesten we nog over de Snouwenberg en de Mescherberg, die kilometers vielen zwaar. Na 27 zware kilometers kwamen we bij berghut B&B Meschermolen waar de kippen vrolijk rondscharrelden en wij van onze bezorg-asperge-maaltijd genoten.


  Dag 4, Koningsdag, dinsdag! Een zonovergoten en warme dag, en een totaal ander landschap: we waren inmiddels afgedaald in het brede Maasdal en volgden de brede rivier een tijdje, door het Franstalige Belgie. Via twee sluizen staken we over. We kwamen toevallig nog 4 andere WH’ers tegen. Vol goede moed begonnen we aan de laatste beklimming. Nou, dat was nog eens een beklimming, helaas waren we onze stijgijzers vergeten. Eerst een smal pad langs steile afgronden, een stukje door een junglevallei over en onder omgevallen bomen, en daarna driemaal supersteile stukjes omhoog. Bezweet bereikten we de top van de 7e summit: de Observant, 157m. Even uitrusten, en toen begonnen we aan de route terug naar de bewoonde wereld. Die route liep nog via het onwerkelijk mooie maanlandschap van de Enci-groeve. We merkten hier wel al de stadse drukte, dit berglandschap is ook voor de niet-geoefende toerist op slippers te doen. We bereikten Maastricht. Liggend in het stadspark en genietend van een ijsje, mijmerden we nog wat na over ons bergavontuur.


  Dat was het dan, een supertoffe minivakantie en een echt weekendhike bergavontuur!

  Klik hier voor de foto's van deze tocht

 • Eric S.

  28-04-2021

  Dit was het ultieme berggevoel beleven in eigen land, en vooruit een ietsje over de grens bij onze ooster- en zuiderburen. Met Koning der losse veters Jacco en berggids Julie, die ons over alpenweides, klaterende riviertjes en bergtoppen leidde, en iedere etappe een take-away wist te vinden om even op adem te komen en nieuwe energie op te doen. Volgende keer zal ik iets kritischer inpakken, want met dik 12 kilo op mijn rug, werd het elk dag rond de 20e kilometer toch wel wat afzien. Maar dat hoort ook bij een bergtrekking! Dank Julie voor de organisatie, en dank jullie voor de gezelligheid!

  Ik vond het tempo: Behoorlijk doorlopen (tussen 5 en 5,5 km/pu)

  Klik hier voor de foto's van deze tocht

 • Jacco D.

  28-04-2021

  Mijn toch al hoge verwachtingen van deze trail zijn ruimschoots overtroffen.
  De bedoeling van The Dutch Mountain Trail was om aan te tonen dat je in Nederland een heuse bergwandeling kunt ervaren. Dat is helemaal gelukt. Iedere dag kwamen we helemaal moe en voldaan bij onze B&B aan. Moe door het vele klimmen en dalen en voldaan door de vele indrukken van het prachtige Heuvelland. Daarbij hadden we ook nog eens prachtig weer en stond de vele bloesem mooi in bloei. Julie, bedankt voor de uitstekende voorbereiding en Eric & Julie voor de mooie fotos.