Zaterdag
09-10-2021 10:30
Reacties: Brand en Zand
provincie Noord-Brabant  vertrekpunt eindpunt Udenhout (rondwandeling)  afstand 20 km  aantal deelnemers op dit moment 7
 
Reactie Hermen P. (organisator / kaartlezer)  (10-10-2021)
Het was een heerlijke lange wandeldag, met goed gezelschap :)

Deelnemers, bedankt voor jullie gezelligheid en sportiviteit! Het was geen hele gemakkelijke wandeling, maar iedereen bleef opgewekt en enthousiast, zelfs met natte schoenen, zelfs na de extra verrassingskilometers. Erg fijn voor mij als organisator, petje af! Hieronder nog een korte samenvatting van de dag.

Om half elf verzamelden zich 7 weekendhikers uit alle windstreken in Udenhout voor hun expeditie door de Loonse en Drunense duinen. Na een korte aanlooproute bereikten zij de Brand, een wat vergeten, moerassig gebied waar vroeger turf en brandhout werd gewonnen, en tegenwoordig het domein van boomkikkers en natuurfotografen. De hoge waterdichte wandelschoenen, die door de expeditieleiding geadviseerd waren, kwamen goed van pas. Er waren een paar hachelijke momenten. De evenwichtsvaardigheden werden danig op de proef gesteld toen het pad veranderde in een smalle strook gras met links prikkeldraad en rechts water. De pionier die hier nog onverschrokken voorop ging, kon zich later ternauwernood redden uit het drijfzand, door razendsnel op haar schreden terug te keren. Iedereen was dan ook opgelucht toen de eerste fourageplaats, “De Rustende Jager” in zicht kwam. Men deed zich hier tegoed aan lokale specialiteiten zoals appeltaart met slagroom, Brabantse broeders en worstenbroodjes.

Met gevulde magen en In de wetenschap dat natte voeten voorlopig niet te verwachten waren, zette het gezelschap ontspannen de tocht voort. Gezellig keuvelend over serieuze en minder serieuze zaken trokken de wandelaars door de Brabantse woestijn. Dat de navigator zodoende wat afgeleid was, en daardoor niet exact de uitgestippelde route volgde, mocht niet deren: zand is zand, tenslotte. Al vlot werd het hoogste punt van de expeditie bereikt: berg 18.4. Voor het hogere doel van de missie werd de idylle van een verliefd stelletje bruut verstoord (‘moeten ze maar niet op het hoogste punt gaan zitten’). De verkenners maakten gebruik van het weidse uitzicht over de zandvlakte om te speuren naar de wolf, en naar de Efteling-pagode. De wolf liet zich, zoals gewoonlijk, weer niet zien, en de pagode bleek een fata morgana te zijn. Gelukkig was oase ‘Bosch en Duin’ wél echt, en deze werd korte tijd later bereikt. Bosch en Duin was een aangename plek om de nu toch wel vermoeide benen rust te gunnen, en de dorstige kelen te smeren. Een van verkenners slaagde er ook nog in ff lekker met z’n bek in het zonnetje te gaan zitten. Bokbier bleek in trek: deze drank met zijn eerlijke, niet onnodig gecompliceerde naam leek de meesten een goede keus.

Gelaafd zette de groep zich weer in beweging. Het duurde niet lang voor het eigenlijke (door de commandant tot dan toe goed geheim gehouden) doel van de expeditie duidelijk werd: het opnieuw ontdekken en in kaart brengen van een vergeten deel van de Brand, en het onderzoeken van een mogelijke doorgang naar landgoed Strijdhoef. Wegens gebrek aan zwaar materieel kon het laatste doel helaas niet bereikt worden, en moest men de weg vervolgen via de reeds bekende route. Hier werd nog wel een nieuwe rivier (De Zandkantse Leij) ontdekt, die en passant op de kaart kon worden ingetekend: toch nog een mooi succes. Het laatste deel van de tocht was wat minder spannend, maar werd nog wel gebruikt om de noodprovianden zoals droge koekjes en boterhammen met kaas weg te werken.

Bij terugkeer in Udenhout werd nog een korte voertuiginspectie uitgevoerd, waarna het team neerstreek op het derde en laatste terras. De onverschrokken pionier en de zonaanbiddende verkenner werden al snel opgeroepen voor nieuwe missies, de overige 5 teamleden deden zich nog tegoed aan een welverdiende bourgondische maaltijd. De porties waren zo royaal dat de dessertkaart ongebruikt bleef. Ook de freaky coffee was iets te spannend voor onze WH helden. Na een laatste koffie en cappuccino keerde iedereen om half tien moe maar voldaan terug naar de thuisbasis.
Foto's

Kijk hier voor de foto's van deze tocht.

 
Reacties deelnemers
Jean-Paul F. (11-10-2021)
Ik had de wandeling niet beter kunnen verwoorden. Mijn verwachtingen waren die van een vakantiedag in eigen land, wat helemaal uitgekomen is! Voor jou ook petje af, Hermen. 
Madelon K. (11-10-2021)
Mooie en afwisselende wandeling. Na afloop lekker gegeten in Udenhout.  
Julie S. (10-10-2021)
:)  

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.weekendhike.nl

  •  
  • Wandelzoekpagina.nl
  • www.hiking-site.nl