Zondag
19-07-2020 11:00
Reacties: Natuur- en cultuurgebied De Rith
provincie Noord-Brabant  vertrekpunt eindpunt De Rith (Rijsbergen) (rondwandeling)  afstand ca. 17 km  aantal deelnemers op dit moment 9
 
Reactie Gert-Jan G. (organisator / kaartlezer)  (20-07-2020)
Na eerst gewacht te hebben tot de groep compleet was, zijn we vanaf half twaalf vertrokken. Na een stukje door Den Dogdreef (waar toevallig ook een hondenpension gevestigd is met dezelfde naam) gingen we linksaf de Raamschoorseweg in. Dit is een laan met aan weerszijden bomen en er stroomt een beek genaamd “de Turfvaart”. Verderop kwamen langs verschillende oude boerderijen.
Na de brug over de Bijloop bereikten we natuurgebied Vloeiweide (Brabants Landschap). Hier zijn we door een aantal bospaden gekomen; onderweg kwamen we langs enkele vennetjes. We namen een zijpad om op de knooppuntenroute uit te komen. Bij een oorlogsmonument, waar ook een bankje was, hielden we even een stop. Dit monument is een gedenkteken voor de slachtoffers die om zijn gekomen bij een overval op verzetstrijders. We trokken verder en wandelden het bos uit. Via de Hellegatweg en de Ettenseweg zijn we op de afgesproken tijd aangekomen bij lunchcafé t Boomke. Hier konden we achterom op het gezellig ingerichte terras even op adem komen.
Drie kwartier later kwam het tweede deel van de tocht aan bod. Na een aantal keren links en rechts volgden we de oever van het riviertje Aa of Weerijs. Door het zonlicht waren de uitzichten op de omgeving fraai. Zeker een foto waardig. Na een schattig boerderijtje met paarden staken we de Montenslaan over, naar het volgende bosgebiedje. (We waren inmiddels in buurtschap Effen).
Door de drukte van fietsers die van hetzelfde pad gebruik maakten, misten we een knooppuntenpaaltje en tevens het voor ons bedoelde wandelpad. Met als gevolg dat we eerder dan verwacht de verharde wegen naar het centrum van Effen bereikten. In het gras bij de dorpskerk waren enkele kinderen het kenmerkende gebouw aan het natekenen. Joost kwam op het idee om hier in het gras even te vertoeven, omdat we anders te vroeg aan zouden komen bij de brasserie. We werden getrakteerd op achtergrondmuziek, omdat aan de overkant van de weg de lokale muziekvereniging haar oefenlocatie had. Enkele leden van die vereniging speelden enkele instrumentale nummers. Na dit Brabantse kwartiertje hebben we de wandeling afgemaakt. Met enkele deelnemers hebben we bij de Rithse hoeve nog een hoofdgerecht en een dessert uitgekozen. We hebben de gehele dag droog weer gehad, in de middag aan de warme kant. Pas s-avonds begon het iets te regenen tijdens de avondmaaltijd. Iedereen bedankt voor de deelname en tot een volgende keer.

Carpoolen, voorpret of even laten weten wat je vond van de tocht?
Plaats een bericht (alleen voor deelnemers)


terug

deze pagina is zichtbaar voor alle bezoekers van de site www.weekendhike.nl

  •  
  • Wandelzoekpagina.nl
  • www.hiking-site.nl